fbpx

Mensen zijn niet te koop

Een campagne van Payoke in samenwerking met 4 Vlaamse steden.

Strijd tegen mensenhandel

Mensenhandel is moderne slavernij, de mens herleidt tot koopwaar.
Ook hier bij ons leeft economische uitbuiting, belanden mensen in prostitutienetwerken en worden jonge meisjes slachtoffer van tienerpooiers.
Op 22 juli start de campagne. In Gent, Antwerpen, Kortrijk en Brugge vertaalt zich dat in de Strijd tegen Mensenhandel.
Piet Goddaer (Ozark Henry) en Jo Lemaire zijn dit jaar de gezichten voor de campagne.

Waarom bestaat Mensenhandel

Na drugshandel is mensenhandel wereldwijd de meest winstgevende criminele activiteit.
De enorme vraag naar goedkope arbeidskrachten, producten en diensten én de hoop bij slachtoffers op een betere toekomst voor zichzelf of hun familie creëren bij mensenhandelaars de mogelijkheid tot uitbuiting. Deze factoren werken mensenhandel op globaal niveau in de hand.

Wat doet Payoke en hoe kan jij helpen

Payoke strijdt samen met de 4 steden tegen Mensenhandel. Jouw bijdrage maakt een verschil.
Ontdek hier wat jij kan doen.

Getuigenissen

Economische uitbuiting

Ik las in Roemenië  een advertentie met een oproep naar arbeiders. Je aanmelden was schijnbaar simpel: telefoneren en klaar. De man aan de andere kant van de lijn, Viggo,  hoorde me tot in detail uit over mijn vaardigheden m.b.t houtbewerking, ramen en deuren plaatsen, vloeren en lassen. Hij had overduidelijk kennis van zaken. Ik vroeg hem vervolgens wat de voorwaarden waren en dat klonk veelbelovend: Ik zou starten aan 7 euro per uur. Het loon zou geleidelijk opgetrokken worden tot 15 euro. Ik zou een fijne plek krijgen om te verblijven die me slechts 150 euro per maand zou kosten. Ik zou ook verzekerd worden. Waarvoor ik precies verzekerd zou worden, was me niet echt duidelijk, maar dat leek me op dat moment minder belangrijk. Als ik maar verzekerd was! Ik nam een besluit en maakte me klaar om naar België  te vertrekken.

Mensensmokkel

Ik moest weg uit Armenië. Ik behoor met mijn gezin tot de oppositie van de huidige president. Mijn leven en dat van mijn familie was en is nog steeds niet veilig in mijn thuisland. Ik contacteerde een diamanthandelaar die mij en mijn moeder zou kunnen helpen het land te ontvluchten. Hij bezorgde ons via de Italiaanse ambassade twee visums aan 4000 euro per stuk. We kochten drie vliegtuigtickets (ook een voor de diamanthandelaar, dat eiste hij op als gids) en vlogen, samen met hem over Praag naar Nederland.

Seksuele exploitatie

Adanya glimlacht. “Het begon als een sprookje! Ik werd in mijn geboortedorp aangesproken door Y, een voormalige buurman die even op bezoek was in zijn thuisland. Hij was aardig en sprak enthousiast over de overvloed aan jobs in België. Hij kon me met een vingerknip aan een baan als poetsvrouw helpen.” Adanya maakt een verontschuldigend gebaar. “Het leek wel een geschenk uit de hemel: ik zou een beter leven opbouwen én mijn familie thuis kunnen ondersteunen.” De man sprak een prijs af voor de reis. Hij zou ook alle reisdocumenten regelen.

Tienerpooiers

Nora is een knappe en intelligente vrouw met veel gevoel voor humor. Maar achter haar glimlach schuilt een gruwelijk verhaal vol drugs, agressie en uitbuiting. Twaalf jaar lang werd ze uitgebuit als prostituee door verschillende loverboys. Vandaag heeft ze volledig gebroken met het ‘milieu’ en wil ze jongeren waarschuwen voor de gevaren van loverboys.