“Sekswerk is geen abnormaal beroep”: hoe realistisch is ‘Red Light’?

17/12/2020- Payoke vzw kijkt naar de VTM-reeks ‘Red Light’ en vertelt aan Streamz hoe dicht de Vlaams-Nederlandse fictieserie bij de realiteit staat.

Donderdag 17 december is het  ‘Internationale Dag tegen Geweld tegen Sekswerkers‘ (International Day to End Violence Against Sex Workers). Op deze dag trachten verschillende middenveldorganisaties wereldwijd het bewustzijn te vergroten over het geweld waarmee sekswerkers geconfronteerd worden. Een missie die ook het Antwerpse opvang- en begeleidingscentrum voor slachtoffers van mensenhandel Payoke vzw een warm hart toedraagt. Payoke was de eerste NGO in Europa die specifiek optrad tegen mensenhandel, maar ook één van de drie grote gespecialiseerde centra voor Belgische slachtoffers. Zij begeleiden slachtoffers, bieden hen psychosociale, juridische en administratieve bijstand en voeren campagne tegen mensenhandel.
Klaus Vanhoutte, directeur van Payoke vzw vindt de verwijzingen naar mensenhandel in ‘Red Light’ zeer goed verwerkt: “De verwijzingen naar mensenhandel in ‘Red Light’ kloppen: de meisjes komen legaal het land binnen. In Europa geldt er immers vrij verkeer van mensen en goederen. Meestal weten de meisjes precies wat ze komen doen, maar zijn vooral hun (werk)omstandigheden erbarmelijk: ze krijgen te maken met fysiek en psychologisch geweld, hun geld wordt afgenomen en ze moeten vaak meer dan 10 klanten per dag afwerken.
More