fbpx

Tienerpooiers

Een tienerpooier of ‘loverboy’ is een pooier, meestal een jonge man, die jonge vrouwen, vaak minderjarigen, verleidt tot prostitutie of andere illegale activiteiten. Loverboys gaan een romantische relatie aan met hun slachtoffers die al snel uitmondt in een emotioneel, psychologisch en fysiek misbruikende relatie. De situatie van de slachtoffers is bijzonder precair, omdat het misbruik plaatsvindt in hun nauwe of intieme relatie en in een toestand van volledige emotionele, psychologische en financiële afhankelijkheid.

Op internationaal vlak wordt de tienerpooier soms ook wel “Romeo pimp”, boyfriend pimp genoemd of als modern pooierschap bestempeld. De tienerpooiermethode is de meest gebruikelijke modus operandi geworden voor de rekrutering en uitbuiting van jonge vrouwen in de seksindustrie in héél Europa.

Er valt een patroon te ontwaren in de manier waarop tienerpooiers tewerke gaan: ze geven eerst veel aandacht, complimente, cadeautjes, eventueel drugs en, als laatste stap, verplichten ze de slachtoffers tot prostitutie. De uitbuiter weet dat als een meisje eenmaal emotioneel betrokken is, ze bereid zal zijn alles te doen om zijn affectie en goedkeuring te behouden. De afgelopen jaren hebben we echter een belangrijke verandering gezien tijdens de ‘grooming’-fase, de periode waarin de tienerpooier het meisje voor hem tracht te winnen. De impact van sociale media op dit punt is niet te onderschatten. Het heeft als resultaat dat het totale proces van het lokken en binden van het meisje in een beduidend korter tijdsbestek dan in het verleden kan worden bereikt, iets wat de loverboy-methode des te zorgwekkender maakt.

In 2019 is Payoke aangeduid als het referentiecentrum voor alle slachtoffers van tienerpooiers in Vlaanderen. Deze exclusieve bevoegdheden en bijhorende fondsen werden door de Vlaamse overheid toegekend. Payoke pleit voor de oprichting van een gespecialiseerd opvangcentrum voor slachtoffers van loverboys.

Het aantal slachtoffers is voorlopig moeilijk in te schatten. Alleen al in Vlaanderen werden de afgelopen jaren jaarlijks tussen de 40 en 60 slachtoffers geïdentificeerd, en dit zonder dat er specifiek veel aandacht aan de problematiek werd besteed. De organisaties tegen mensenhandel in België en Nederland schatten het aantal echter in de duizenden, omdat het fenomeen onzichtbaar is en zich afspeelt in illegale circuits. Payoke is als verwijzingscentrum bij uitstek geschikt om informatie te verzamelen over het aantal slachtoffers. We kunnen nu al zeggen dat we sinds Payoke’s bevoegdheden zijn verruimd, meer dan honderd meldingen van potentiële slachtoffers hebben gehad.

Concrete vermoedens?

Twijfels over je vriend(in) of relatie? Kijk hoe je scoort op de checklist. Je kunt ons altijd contacteren als je nog vragen hebt.

Tel: +32 (0)3 201 16 90
Email: TraffickingLBTP@payoke.be
Facebook: facebook.com/payokevzw

Ken je iemand die mogelijk het slachtoffers is geworden van een tienerpooier? Deze checklist kan helpen om na te gaan of het inderdaad over een tienerpooier gaat. Extra informatie nodig? Download de gids (Engels), of contacteer ons.

Bent u een professional die meer wil weten over hoe je moet omgaan met een mogelijk slachtoffer of heb je concrete vermoedens omtrent een slachtoffer? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren:

Tel: +32 (0)3 201 16 90
Email: TraffickingLBTP@payoke.be

Hulpmiddelen

Dossier: De verhalen achter het tienerpooierfenomeen: download PDF (Engels)

Getuigenis Nora: We zouden samen de top bereiken

Algemene informatie

Als je op zoek bent naar algemene informatie omtrent deze problematiek, zoals wat zijn de typische signalen van een slachtoffer van een tienerpooier, dan verwijzen wij graag door naar Child Focus via onderstaande contactpunten. Op de website kunt u informatie vinden die bovenstaande folder aanvult.

Tel.: 116 000
Website: stoptienerpooiers.be