fbpx

Getuigenis slachtoffer Adanya: mensenhandel met geweld, prostitutie en seksuele exploitatie

Naam: Adanya*
Geboortejaar: 1977
Afkomst: Nigeria
Misdrijf: Slachtoffer van mensenhandel met geweld, gedwongen prostitutie en seksuele exploitatie
Duur van het misbruik: 7 jaar lang

Adanya glimlacht. “Het begon als een sprookje! Ik werd in mijn geboortedorp aangesproken door Y, een voormalige buurman die even op bezoek was in zijn thuisland. Hij was aardig en sprak enthousiast over de overvloed aan jobs in België. Hij kon me met een vingerknip aan een baan als poetsvrouw helpen.” Adanya maakt een verontschuldigend gebaar. “Het leek wel een geschenk uit de hemel: ik zou een beter leven opbouwen én mijn familie thuis kunnen ondersteunen.” De man sprak een prijs af voor de reis. Hij zou ook alle reisdocumenten regelen.

“Ik kreeg een paspoort op een andere naam en met een andere nationaliteit, maar ik stelde geen vragen. We zaten samen op de vlucht, maar niet naast elkaar. We zouden ook apart de paspoortcontrole doorlopen. Hij had me voor vertrek op het hart gedrukt dat ik in geen enkel geval met een woord over hem mocht reppen.” Bij de controle in Duitsland liep het mis. Haar paspoort voldeed niet aan de vereisten en Adanya werd opgepakt. “Ik loog dat ik Sierra Leone ontvlucht was omwille van de oorlog. En dat ik daarbij geholpen werd door een man, maar dat hij het op een lopen had gezet. Ze sloten me een nacht op in een cel. De volgende dag kreeg ik zakgeld en de opdracht door te reizen naar Düsseldorf. Daar moest ik me melden bij een vluchtelingenkamp.” Maar dat deed Adanya niet. Ze contacteerde X, wiens telefoonnummer ze gememoriseerd had. Hij pikte haar op en ze reisden met de wagen verder naar België.

In de tang

“Ik werd voorgesteld aan Z, de echtgenote van X. Ze heette me welkom in België  en vertelde me langs haar neus weg dat ik te werk gesteld zou worden in de prostitutie. Ik was in shock!”  Adanya beeft als ze van haar thee nipt. “Dat was niet alles. Ik kreeg ook te horen dat ik 45.000€ schulden moest terugbetalen. De vrouw onderwierp me aan een voodoo-ritueel. Ze knipte hoofd-, oksel- en schaamhaar weg, knipte mijn teen- en vingernagels en stak alles in een omslag. Als ik mijn schulden niet betaalde, zou ze voodoo toepassen op mij en mijn gezin in Nigeria. Iedereen zou ziek worden en gruwelijk sterven. Ik kon geen kant meer op!”

Snelcursus sekswerk

Adanya kreeg een spoedcursus tippelen. “Ze zwaaide met een condoom, iets wat ik nooit eerder zag en waarvan ik niet wist waarvoor het diende. Ze schoof het ding over een bezemsteel en vertelde dat ik het zo over de penis moest uitrollen! Ik hapte naar adem, maar ze ging gewoon verder. Ze toonde me hoe ik het condoom met een papiertje schoon moest maken als ik vervolgens de man oraal zou bevredigen. Ik walgde.”

Aan het werk

Nauwelijks bekomen van de onwezenlijke situatie, werd ze diezelfde avond in een auto naar de rosse buurt gebracht. “ Ik kreeg een GSM en ze dropten me in een café met Afrikaanse meisjes. Zij zouden me wel verder op weg helpen.” Adanya schudt het hoofd. “Ik moest 50€ startgeld aan elke klant vragen en met hen naar een hotel gaan. De volgende ochtend moest ik de tram nemen naar een afgesproken plek. Daar zou X me oppikken. Ik gaf hem àl mijn geld af en kreeg in ruil 3 euro. Voor de tram de volgende nacht.”

Afbetalingsplan onbestaand

Adanya werkte hard. Ze kwam vaak met een smak geld thuis. “Minstens 600 per nacht, vaak meer dan 800 of zelfs 1000 euro. Ik gaf alles aan mijn pooier en hield het saldo niet bij.” Ze haalt de schouders op. “ Eerlijk gezegd Ik had er geen flauw gedacht van hoeveel ik hem na verloop van tijd had terugbetaald.” Adanya werd ook verder in de schulden geduwd. “Ik moest werken in Brussel en Oostende, daarvoor moest ik alweer een ander vals paspoort gebruiken, waarvoor ik 250 euro per maand diende te betalen. Mijn huishuur bij hen bedroeg 150 euro per maand en ik werd gevoed voor 50 euro per week.” Het ging van kwaad naar erger. Het voodoo-dreigement werd geregeld herhaald en het versterkte de afhankelijkheid en uitbuiting. “Toen ze verhuisden, moest ik de borgsom betalen en ik moest zelfs de meubelen twee jaar lang afbetalen. Ze reden hun auto ook in de prak. Raad eens wie de nieuwe kocht?”

Voodoo forever

Op de vraag waarom Adanya dit alles zomaar liet gebeuren, kijkt ze me met grote ogen en licht verontwaardigd aan. “Je hebt er geen gedacht van hoe krachtig de Voodoo-powers van X zijn! Hij heeft thuis verschillende voodoo-schrijnen en ik werd in totaal meer dan 20 keer aan een ritueel onderworpen. Die man offerde ook geiten en kippen.”  Ze toont littekens op haar armen en benen. “Hij doorkerfde, samen met zijn vrouw, mijn lichaam op zowat elke mogelijke plek. Die man is een gangster met enorme krachten. Zijn invloed in Nigeria is niet te onderschatten. Ik vreesde voor het welzijn van mijn familie.”

Abortus 1, 2 en 3

“X dwong me ook seks met hem te hebben op momenten dat zijn vrouw niet thuis was. Ik mocht geen voorbehoedsmiddelen van hem gebruiken. Drie keer maakte hij me zwanger, drie keer onderging ik een abortus. De laatste keer was ik al vier maanden ver! Zijn echtgenote was op de hoogte en bracht me naar een arts in het Brusselse.”

Met de hulp van Payoke naar de rechtbank

“Toen mijn moeder stierf, was voor mij de maat vol. Ik stapte naar de politie en werd in een gesloten centrum voor illegalen ondergebracht.”  Adanya was heel bang en nam een medewerker van het centrum in vertrouwen. Ze vertelde een deel van haar verhaal. De medewerker contacteerde Payoke en er kwam een gesprek over kansen, mogelijkheden en verwachtingen. Adanya nam de beslissing om volledig met de politie mee te werken en werd overgebracht naar een opvanghuis van Payoke.

Uit de prostitutie, maar niet verlost

De voodoopriester en zijn vrouw werden effectief veroordeeld en hun kinderen werden geplaatst. Ze zijn intussen alweer op vrije voeten. De voodoopriester zou terug in Nigeria zijn, de vrouw verblijft hier in België. Na de veroordeling trachtte de vrouw om Adanya zwart te maken binnen de Nigeriaanse gemeenschap. Dat lukte slechts ten dele. De voodoopriester is immers veel van zijn ‘krachten’ verloren, want niemand begrijpt dat Adanya nog leeft. Als zijn rituelen zouden geholpen hebben, zou ze toch dood moeten zijn nu?

De rituelen van weleer hebben nog steeds een uitwerking op Adanya, hoewel ze rationeel weet dat ze geen enkel effect hebben. Emotioneel worstelt ze nog met haar parcours. Ze heeft nachtmerries, angsten en is nog steeds zeer onzeker over zichzelf.

 

*Omwille van privacy redenen zijn de namen in deze getuigenis fictief.