fbpx

Onthaal & opvang

Er zijn in België drie centra gespecialiseerd in opvang en begeleiding voor slachtoffers van mensenhandel. Payoke is de oudste van de drie en enige gelegen in Vlaanderen. Onze ervaring leert dat iedereen een uniek verhaal heeft en voor we gaan kijken naar hulp of oplossingen, moeten we elkaar eerst leren kennen.

We kunnen 45 dagen veilige opvang bieden indien er sterke vermoedens zijn van mensenhandel of mensensmokkel met verzwaarde omstandigheden (hier meer over mensenhandel).

Deze 45 dagen zijn bedoeld om tot rust te komen in een veilige omgeving. Tijdens deze periode zijn we er om te praten, advies en informatie te geven, maar uiteindelijk kiest het slachtoffer zelf of ze het statuut en de daarbij behorende plichten willen aanvaarden. Zo ja, dan contacteren wij politie en/of justitie en ondersteunen wij het slachtoffer bij het gesprek bij de politie.

Indien het parket bevestigt dat er sprake is van mensenhandel wordt het statuut toegekend. Het slachtoffer krijgt dan de mogelijkheid om te kiezen of ze bij ons in begeleiding willen of liever naar één van de andere centra gaan.

Indien het slachtoffer bij ons kiest te blijven, zullen wij hen steunen totdat alle juridische procedures afgerond zijn én ze klaar zijn om volledig autonoom hun leven op te pakken. Hoe lang dit duurt is voor iedereen en elke zaak anders, maar gemiddeld is dit 2-3 jaar.

Meer informatie over welke soort ondersteuning en begeleiding wij kunnen bieden vind je hier.

Een simpele brochure in 22 talen om mogelijke slachtoffers te helpen hun situatie te herkennen en erkennen, ze te ondersteunen om hun situatie zelf aan te kaarten en voorbeelden te geven van de ondersteuning waar ze aanspraak op kunnen maken – Download

The Payoke Way, is een handboek geschreven vanuit onze jarenlange ervaring over de organisatie van opvang en begeleiding voor slachtoffers van mensenhandel voor iedereen die in hun land slachtoffers professioneel wil helpen – Download in English