“The Happy Closet” boost het zelfvertrouwen van slachtoffers van mensenhandel

Juli 2021- Al meer dan dertig jaar gaat Payoke dagelijks op weg met mannen en vrouwen die slachtoffer werden van mensenhandel. In die periode werkte Payoke met allerlei verschillende organisaties samen om cliënten te helpen (opnieuw) te integreren in de samenleving.

Op een zonnige donderdag in juni werkten we voor het eerst samen met The Happy Closet. Persoonlijke stylisten Debbie en Deirdre boden gratis een van hun “Style Days” aan voor zes cliënten. Aan de hand van enkele leuke opdrachtjes toonden zij de stylisten hoe ze graag gezien willen worden (sterk, elegant, vrouwelijk, sportief, ….). Met eenvoudige tips leerden Debbie en Deirdre hen welke stijlen en kleuren bij hun lichaam passen en hen de look geven waar zij zich goed en zelfzeker bij voelen.

Met deze tips in het achterhoofd, konden de cliënten daarna snuisteren in een groot, gevarieerd aanbod aan kledij en make up. Die konden we hen aanbieden dankzij een samenwerking met JBC, die een kleurrijke selectie van zomerkledij schonk. Dankzij de gulle donaties van enkele privé-personen kon die worden  aangevuld met meer kledij en make up. Met veel trots defileerden ze in hun nieuwe outfits, onder het goedkeurend oog van Debbie en Deirdre.  Ook de cliënten die eerder verlegen aan de dag begonnen, poseerden breed glimlachend voor de camera.  Aan het einde van een ontspannende dag stapten de zes prachtige vrouwen weer buiten bij Payoke, met heel wat praktische tips, hernieuwd zelfvertrouwen en een grote zak vol kledij.

Hoewel het eenvoudig lijkt, betekent een dag als deze veel voor onze cliënten. Het traject dat cliënten met Payoke gaan, duurt vaak jaren. Hun slachtofferschap is bij alle stappen aanwezig. Soms treedt het op de voorgrond, bijvoorbeeld wanneer we hen vergezellen naar verhoren of wanneer hun dossier voor de rechtbank wordt behandeld. Op andere momenten speelt het meer op de achtergrond. Dat is het geval wanneer we met hen praktische zaken moeten regelen huisvesting, waarbij we altijd ook hun verleden en veiligheid mee in overweging moeten nemen.  Onze cliënten worden vaak als “slachtoffer van mensenhandel” geduid. Maar ze zijn zoveel meer dan dat. Ze zijn vrouw, moeder, dochter, vriendin, fashonista, … Met de workshop bieden we hen een dag waarop ze al die dingen kunnen zijn, en waarop ze even niet hoeven bezig te zijn met hun slachtofferschap en de gevolgen daarvan op hun leven van vandaag. Daarnaast is het voor de begeleiders van Payoke ook leerrijk om onze cliënten in interactie te zien met andere cliënten, in een meer relaxte sfeer. Zo zien we een kant van onze cliënten die we nog niet kenden.

Afgaand op de grote glimlach bij zowel cliënt als begeleiders, mogen we besluiten dat het een geslaagde dag was. Debbie en Deirdre hebben aangeboden om terug te komen naar Payoke en meer workshops te organiseren. Wil je Payoke helpen om dit evenement te organiseren en ons daarvoor financieel ondersteunen? Contacteer ons via onthaal@payoke.be.

Payoke is één van de drie erkende centra voor de begeleiding van slachtoffers van mensenhandel. Slachtoffers worden op alle mogelijke terreinen ondersteund om te (re)integreren in de maatschappij na een periode van uitbuiting. Als het nodig is, kunnen ze ook in een gespecialiseerde shelter worden opgevangen op een geheim adres. Elk jaar begeleidt Payoke 100 slachtoffers van mensenhandel op deze manier. Meer informatie: www.payoke.be

Debbie en Deirdre van The Happy Closet helpen vrouwen zich zelfverzekerd te voelen over hoe ze eruit zien. Ze geven eenvoudige en gemakkelijk te implementeren stylingtips op maat. Meer informatie : www.thehappyclosetbrussels.com