#MusselsAgainstHumanTrafficking

 

30 juli is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Dag tegen Mensenhandel. Met de gezamenlijke Blue Heart-campagne willen alle lidstaten het bewustzijn over de situatie van de slachtoffers verhogen en hun rechten verdedigen.

De nationale trots in een speciaal jasje

De Antwerpse topchef Seppe Nobels werd in 2015 door Gault&Millau verkozen tot Beste Groentekok van Vlaanderen. Later ruilde hij zijn restaurant Graanmarkt 13 in voor ‘Instroom’ op het Antwerpse Eilandje, een project waarbij hij met vluchtelingen kookt. Voor de Blue Heart-campagne op 30 juli creëerde hij een uniek gerecht, dat de Belgische nationale trots combineert met toetsen uit de landen van herkomst van de slachtoffers.

“Laat ons Mosselen voor Mensen koken. Ons nationaal gerecht als symbool in de strijd tegen de mensenhandel. Mosselen en frieten, met de bijzondere Gatam Masala kruidenmix. De VZW Gatam creëert die mengeling elk jaar op basis van de toestroom van de thuislanden van asielzoekers. Concreet: sumak, kardemom, fenegriek, komijn, kurkuma, korianderzaad, chilipeper en kaneel. Met vijf van deze kruiden (kurkuma, koriander, chilipeper, kardemom en komijn) maak je een Mosselpot tegen de mensenhandel.” 

 

Hoe kan je jouw solidariteit tonen met slachtoffers van mensenhandel?

 • Kook op 30 juli een Mosselpot met de kruidenmix Gatam Masala. Fotografeer je gerecht en gebruik het als profielfoto op sociale media met #MusselsAgainstHumanTrafficking.
 • Je kan ook het Blue Heart logo gebruiken (https://twibbon.com/support/endhumantrafficking-2) met hashtag #EndHumanTrafficking

 

Het recept

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 2 el Gatam Masala-kruiden naar eigen smaak samen te stellen (kardemom, komijn, koriander, chilipeper en kurkuma)
  (bijvoorbeeld mespunt chilipeper en 1 koffielepel van alle andere kruiden)
 • 1 kg Mosselen
 • 60 g Boter
 • 1 dl Belgisch witbier
 • 1 teen gekneusde knoflook
 • 4 takken tijm
 • 2 wortels
 • 2 sjalotten, in ringen gesneden
 • (Optioneel goudsbloemblaadjes)

 Hoe ga je tewerk?:

 1. Was de mosselen een enkele keren.
 2. Laat een wok heel heet worden op een hoog vuur. Doe er daarna de mosselen in en kruid met de zelf samengestelde gatam masala. Voeg er de sjalotten, de knoflook en de boter aan toe.
 3. Blus met het witbier.
 4. Haal de blaadjes van de tijmtakjes. Schrob de wortels schoon en snijd ze in flinterdunne plakjes met een mandoline of een keukenmes. Doe de wortels en de tijm in de wok en schep het geheel om.
 5. Haal de mosselen en de wortelen uit het kookvocht. Mix het kookvocht (schuimig) met een staafmixer. Serveer de mosselen met de schuimige saus, plakjes wortel en goudsbloemblaadjes
 6. Serveer met Belgische mayonaise en frieten. Dit kan trouwens ook met andere aardappel bereidingen  brood – bulgur – couscous – maniok – rijst – noedels of pasta uit alle hoeken van de wereld worden geserveerd.
 7. Laat het smaken