Het is belangrijk dat slachtoffers zo snel mogelijk gedecteerd worden, niet alleen om hen snel te kunnen helpen en beschermen, maar ook om de daders efficiënter te vervolgen en bestraffen.
Er zijn een aantal indicatoren die vaak voorkomen en u kunnen helpen beoordelen of er sprake is van mensenhandel. Wanneer er meerdere indicatoren aanwezig zijn, is het mogelijk dat de persoon zich inderdaad in een situatie van mensenhandel bevindt.
CHECKLIST
Heeft geen vrijheid van beweging
Heeft weinig of geen sociaal contact
Werkt in slechte omstandigheden
Slaapt op de werkplaats
Ontvangt weinig of geen loon
Identiteitsdocumenten zijn ontnomen
Moet een grote schuld terugbetalen
Is wantrouwend ten opzichte van overheidsdiensten
Vertoont (aanwijzigen van) psychisch of fysiek geweld
U kunt deze lijst hier ook downloaden. Indien het u nuttig lijkt, mag u ons ook altijd contacteren om een gedrukte versie te bestellen.
Slachtoffers van mensenhandel zijn vaak gebonden aan hun uitbuiter via bedreiging, financiële schulden (al dan niet reëel), of via een ander soort afhankelijkheid. Het is daarom niet eenvoudig en er is vaak veel moed en een basis aan zelfvertrouwen nodig om het proces te starten om uit deze situatie te komen.
Onze ervaring leert dat een slachtoffer bij de eerste contactname geregeld alle hulp weigert. Indien u dit ervaart, kunt u altijd bij ons terecht voor ondersteuning en advies.
Denkt u een slachtoffer van mensenhandel te hebben ontmoet, of heeft u twijfels over een casus of situatie, of indien u gewoon meer wilt weten, neem gerust contact met ons op.
Slachtoffers van mensenhandel herkennen of erkennen niet altijd dat ze slachtoffer zijn. Ze voelen zich zélf verantwoordelijk voor de uitbuitingssituatie waar ze inzitten. Het slachtoffer kan ook terecht bang zijn voor de reactie van de dader indien die te weten komt dat ze hulp zochten. Dit betekent dat het langer kan duren voordat een slachtoffer zich veilig genoeg voelt om u in vertrouwen te nemen.
Slachtoffers van mensenhandel worden vaak (direct of indirect) gecontroleerd door hun uitbuiters. Het is daarom belangrijk om enkel met het slachtoffer in gesprek te gaan wanneer die alleen is en om niet te praten over uw vermoedens met de persoon/personen die het slachtoffer vergezellen, zelfs niet als het familie is.
Een uitbuitingssituatie verlaten vraagt moed. Het kan zijn dat een slachtoffer dat u ontmoet hier nog niet klaar voor is. U kunt aangeven dat het evenwel mogelijk is om de situatie nu veilig te verlaten, maar dat deze ook later beschikbaar blijft. Soms is het belangrijker om goede gesprekken te blijven hebben dan de situatie direct op te willen lossen.
Is het slachtoffer in direct gevaar? Bel dan 112 en neem contact op met de politie. Zodra het slachtoffer in veiligheid is kan die ons contacteren. U kunt ook altijd de politie vragen ons te contacteren, zij kunnen ons altijd bereiken (24/7: alle uren, alle dagen).
Tel: +32 (0)3 201 16 90 (bereikbaar op werkdagen tussen 9:00-17:00u)
Mail: info@payoke.be
Minderjarig tijdens de uitbuiting? Neem contact op met het team LBTP:
Tel: +32 (0)3 201 16 90 (bereikbaar op werkdagen tussen 9:00-17:00u)
Email: TraffickingLBTP@payoke.be