
18 okt Zorgpersoneel moet mensenhandel beter leren herkennen
Vandaag 18 oktober, op de Europese dag tegen mensenhandel gaat de nieuwe campagne “Is jouw patiënt slachtoffer van mensenhandel?” van start. Met deze campagne roept Payoke gezondheidszorgpersoneel op om actiever bij te dragen aan de strijd tegen mensenhandel.
De posters en sociale media berichten beschrijven alledaagse situaties voor medewerkers in de gezondheidszorg, maar vanuit het perspectief van een slachtoffer van mensenhandel. Hiermee zet de campagne aan tot reflectie over wat er speelt in het leven van de patiënt. De posters verwijzen vervolgens door naar een gratis, onlinecursus over mensenhandel, speciaal ontwikkeld voor de gezondheidszorg. Hier kunnen gezondheidszorgmedewerkers zichzelf trainen om mensenhandel te herkennen en leren hoe hierop te reageren. De e-learning is beschikbaar in het Nederlands, Frans, Italiaans, Duits en Grieks.
“Medewerkers in de gezondheidszorg behoren tot de weinige deskundigen die een slachtoffer kunnen tegenkomen terwijl ze nog worden uitgebuit”, zegt Silvia Lamonaca van Payoke. “Als we willen dat zij bijdragen aan de identificatie van slachtoffers, is het aan ons om hen uit te rusten met de juiste informatie en educatieve hulpmiddelen.”
Studies tonen aan dat minstens 25% van de slachtoffers van mensenhandel in Europa in contact komt met gezondheidszorgmedewerkers, maar niet wordt herkend of doorverwezen. In België werd de afgelopen jaren slechts 2% van de gevallen van mensenhandel ontdekt in de gezondheidszorg. Veel gezondheidswerkers geven toe dat ze waarschijnlijk al eerder in contact zijn gekomen met slachtoffers van mensenhandel, maar ze nooit hebben doorverwezen omdat ze niet wisten met wie ze contact moesten opnemen en hoe ze de patiënt moesten benaderen.
De campagne wordt georganiseerd door een samenwerking van de drie gespecialiseerde centra voor slachtoffers van mensenhandel: Payoke, Pag-Asa en Surya; het netwerk van Vlaamse ziekenhuizen Zorgnet Icuro; de Société Scientifique de Médecine Générale (SSMG); en de Federale Overheidsdienst Justitie.
De campagne en het voorlichtingsmateriaal maken deel uit van het door de EU gefinancierde project Amelie, dat wordt uitgevoerd door vijf vzw’s uit België, Duitsland, Griekenland en Italië. Soortgelijke campagnes lopen tegelijkertijd in de andere drie landen.