fbpx

Frisse wind bij Payoke: Van Dyck gaat door als directeur

Anton Van Dyck, die in september startte als continuïteitsmanager bij Payoke, blijft aan en zal nu voor onbepaalde duur aan de slag gaan als directeur.

Wat vlak voor de zomer begon als een briesje met een zaak van economische uitbuiting van vier slachtoffers op een bouwwerf van Borealis, bleef maar aanzwellen en bleek algauw de grootste naoorlogse zaak van mensenhandel in Europa. Het was dan ook meteen alle hens aan dek toen Anton Van Dyck in september aan het roer kwam als continuïteitsmanager.

“De focus lag op de korte termijn. Er moesten directe oplossingen komen om te vermijden dat slachtoffers van mensenhandel op straat belandden”, beschrijft Van Dyck zijn start bij Payoke.

Toen er een tweede zaak van economische uitbuiting op een bouwwerf van BASF bijkwam, stond het water Payoke al aan de lippen. “Gelukkig heb ik er nooit alleen voor gestaan, op dergelijke momenten moet je kunnen steunen op het team. De ervaring van ons team van begeleiders is een rots in de branding gebleken. Ook de uitgestoken hand van onze collega’s in Brussel en Wallonië kwam als geroepen.”

Intussen is de storm geminderd tot een stevige bries en heeft Payoke de schade kunnen beschouwen. Payoke heeft de eigen reserves moeten aanspreken om de golven van slachtoffers bij Borealis en BASF op te kunnen vangen, alvorens de overheid is bijgesprongen. Toch blijft er een put achter, waardoor er momenteel onvoldoende reserve is om bij een volgende grote zaak opnieuw als financiële buffer op te treden.

Dat er een volgende zaak komt is nochtans onvermijdelijk, zegt Anton: “De Covid-pandemie, oorlog in Oekraïne, vluchtelingencrisis en de natuurrampen in Turkije en Pakistan hebben een grote groep kwetsbare mensen gecreëerd en er liggen altijd daders op de loer om deze kwetsbaarheden uit te buiten. Samen met de verhoogde inzet op detectie van mensenhandel door de politie en inspectiediensten, is het een kwestie van tijd voor de volgende zaak ontdekt wordt.”

Met die stevige uitdaging in het verschiet is Payoke verheugd dat Van Dyck besloten heeft de strijd tegen mensenhandel samen verder te zetten, nu voor onbepaalde duur als directeur. We hebben zijn energie nodig om vol in te kunnen zetten op lange termijn oplossingen.

“We mogen het gevoel van urgentie in de politiek en het maatschappelijk debat niet verliezen. Dit is slechts een tijdelijke adempauze. Natuurlijk ben ik trots op hoe het team deze uitdaging is aangegaan, waardoor we alle erkende slachtoffers hebben kunnen ondersteunen. Maar we moeten dit momentum strategisch gebruiken om ons voor te bereiden op de volgende grote zaak.”

“Alle pistes liggen open. We zijn volop fondsen aan het werven om de eigen reserves terug op te bouwen, maar ik wil ook inzetten op partnerschappen op vlak van preventie. Tot slot willen we samen met de sociale partners werken aan een lange termijn aanpak van economische uitbuiting via robuuste due diligence strategieën.”