fbpx

Payoke lanceert praatmobiel!

18 Oktober 2022 – Op deze Europese dag tegen mensenhandel lanceert Payoke haar praatmobiel: een mobiele gespreksruimte die het mogelijk maakt om nu overal in Vlaanderen een veilige ruimte te bieden waar tieners, ouders en anderen vragen kunnen stellen zonder taboe. Op deze manier willen we de drempel voor hulpverlening verlagen om alle mogelijke slachtoffers van tienerpooiers te kunnen bereiken.

Tot op de dag van vandaag blijven tienerpooiers een stevig probleem in Vlaanderen. Via leugens, manipulatie en een vals gevoel van veiligheid lokken ze tieners het sekswerk in. Vaak worden ze ook verplicht om andere strafbare feiten te plegen: van drugssmokkel, diefstal en inbraak, tot het ronselen van andere slachtoffers. Tienerpooiers zijn geslepen en gaan op verschillende manieren te werk: via Instagram en andere sociale media, met kadootjes of exotische reisjes. Ze vermommen zich als vriend voor mensen die kwetsbaar zijn. Wanneer hun slachtoffer hen uiteindelijk vertrouwt, slaan ze toe.

Naast directe steun aan de slachtoffers is ook preventie een essentieel onderdeel van de werking van Payoke. Via vormingen wil Payoke zoveel mogelijk mensen informeren over de diverse symptomen rond loverboyproblematiek, zodat mogelijke slachtoffers zichzelf eerder herkennen als slachtoffer en ook de directe omgeving sneller de signalen herkent. Dat onze expertise nu hypermobiel is, draagt daartoe bij.

Dit project werd gestart in het kader van De Warmste Week en we zijn onze partners in dit project zeer dankbaar: De Nationale Loterij, de Koning Boudewijn Stichting, Casa Nova Vastgoedstyling (die de praatmobiel inrichtten), Collumbien Brugge, Schilderwerken Dauwens, WP Gordijnen, Miles Brugge, Gwn onderweg en de Vlaamse Minister van Welzijn.

 

Afbeelding © Patrick de Roo