Nieuws

« Terug naar overzicht

Quick vrijgesproken in zaak van mensenhandel

De strafrechter oordeelde dat de restaurantketen Quick en zijn franchisenemers niet schuldig zijn aan de uitbuiting van schoonmaakpersoneel dat bij hen werd tewerkgesteld. Het vonnis is erg belangrijk voor alle bedrijven die werken met onderaannemers.

De Brusselse correctionele rechtbank heeft vandaag (woensdag) geoordeeld dat 'de aanklacht tegen Quick Restaurants nv en zijn franchisenemers niet bewezen is', laat Quick via een communicatiebureau weten. 'Met deze vrijspraak over de hele lijn heeft het gerecht erkend dat Quick en zijn franchisenemers niets te verwijten viel', aldus een mededeling.

'Quick heeft er altijd over gewaakt de Belgische wetgeving na te leven en te respecteren, maar is in deze zaak het slachtoffer geworden van de strafrechtelijke praktijken die werden gepleegd door de zaakvoerders van de schoonmaakbedrijven. De rechtbank heeft dat erkend en Quick is daar uiteraard zeer tevreden mee', luidt het nog.

'Quick heeft bovendien, zodra het kennis had van de desbetreffende feiten, preventieve maatregelen genomen om te voorkomen dat een dergelijke situatie zich opnieuw kan voordoen', besluit het bericht. In februari vorig jaar werd de hamburgerketen door Cassatie verwezen naar de strafrechter in wat een zaak van mensenhandel heette.

De grond van de zaak was de uitbuiting van schoonmaakpersoneel dat via onderaanneming tewerkgesteld was in de restaurants van Quick en zijn franchisenemers. De zaak was uniek omdat het de eerste keer was dat een hoofdaannemer mee terechtstond voor feiten gepleegd door onderaannemers en waar hij niet rechtstreeks bij betrokken was.

Zware straffen schoonmaakbazen

In totaal twintig fysieke en rechtspersonen werden aangeklaagd voor uitbuiting van 74 werknemers. De 59ste kamer van de rechtbank sprak Quick Restaurants nv en haar franchisenemers dus vrij maarveroordeelde vier patroons van schoonmaakbedrijven tot straffen van 18 maanden cel met uitstel tot drie jaar effectieve celstraf en legde boetes op tussen 82.500 en 165.000 euro.

Vijf andere bazen van schoonmaakbedrijven werden schuldig bevonden maar kregen de gunst van strafopschorting. Deze zaakvoerders lieten buitenlandse werknemers werken zonder ze aan te geven. Ze zijn ook schuldig aan mensenhandel omdat ze de werknemers minder dan de helft van het legale loon voor de uitgeoefende functie betaalden. 

Bron: De Tijd

« Terug naar overzicht

Actuele projecten

RAVOT-EUR Project

Doorverwijzing van- en bijstand aan slachtoffers van mensenhandel in Europa

Het ministerie van Binnenlandse Zaken van Hongarije, het ministerie van Veiligheid en Justitie van Nederland en Payoke vzw van België hebben de volgende  aanvraag ingediend, "Verwijzing van- en bijstand aan slachtoffers van mensenhandel in Europa" (hierna RAVOT-EUR) in het kader van de algemene oproep van de Europese Commissie tot het indienen van voorstellen voor het programma "Preventie en bestrijding van criminaliteit" 2012 ISEC.

www.ravot-eur.eu

Lees meer »

Met steun van

Payoke sponsoren?

Klik hier

Payoke vzw • Leguit 4 • 2000 • Antwerpen • België • T +32 (0)3 201 16 90 • F +32 (0)3 233 23 24 • admin@payoke.be
Openingsuren secretariaat: Maandag - Donderdag: 09.00u-17.00u, Vrijdag: 09.00u-15.00u, Zaterdag - Zondag: gesloten