Nieuws

Panelgesprek in Brugge: Slachtoffers van tienerpooiers

Een slachtoffer van een tienerpooier is een slachtoffer van mensenhandel.

Lees meer »

69e verjaardag van de goedkeuring van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens

Eenieder heeft het recht om in andere landen asiel te zoeken en te genieten tegen vervolging.

Lees meer »

Arsenal in The Flame

Exclusief benefietconcert van Arsenal, de band rond Hendrik Willemyns en John Roan, ten voordele van Payoke.

Lees meer »

De Nationale Loterij steunt goede doelen!

Met de Lotto spelen is bijdragen tot een betere wereld.

Lees meer »

EU Anti-Trafficking week in Antwerpen - Stedelijk Lyceum Cadix

In het kader van de European Anti-Trafficking Day (18/10) ging in samenwerking met UNODC, Payoke en de lokale politie van Antwerpen op 17 oktober het Blueheart@schoolproject van start in het Stedelijk Lyceum Cadix.

Lees meer »

Walk for freedom - stap voor stap afschaffen van slavernij

Doe mee en wandel op 14 oktober voor de miljoenen slaven wereldwijd.

Lees meer »

Patsy bezoekt Montenegro om een "Peer Review" te voltooien

Van 17 tot 20 juli heeft Patsy Sorensen deelgenomen aan een “Peer Review” in Montenegro om hun vooruitgang te evalueren in het kader van de strijd tegen mensenhandel. De recensie ging door op verschillende plaatsen in Montenegro. Patsy werkte als expert in het sociale domein naast twee collega’s: een Franse rechter en een Roemeense politie-inspecteur.

Lees meer »

Slechts topje van ijsberg?

Vlaanderen wordt wel degelijk overspoeld door een nieuw soort mensenhandel, zoals Dag Allemaal schreef. Dat blijkt uit gecoördineerde politiecontroles in West- en Oost-Vlaanderen.

Lees meer »

Pooiers Ontdekken Zuienkerke

Zo'n duizend Aziatische, Afrikaanse en vooral Zuid-Amerikaanse prostituees worden aan het werk gezet in plaatsen als Zuienkerke, Mol of Zulte. In privéwoningen, vaak naast gezinnen met kinderen. De huidige terreurdreiging speelt in de kaart van mensenhandelaars', waarschuwt Patsy Sörensen. 'De strijd tegen illegale prostitutie is immers geen prioriteit meer.' 

Lees meer »

Payoke bestaat 30 jaar

Naar aanleiding van het 30-jarig bestaan van Payoke werd Patsy Sörensen uitgenodigd in “Wakker op Zondag” op ATV. 

Lees meer »

Jongeren strijden mee tegen mensenhandel

Net zoals vorig jaar strijden de leerlingen van het Stedelijk Lyceum Cadix mee tegen het verhandelen en uitbuiten van mensen. 

Lees meer »

Project MVO opnieuw een groot success

Sinds 2010 werkt Payoke samen met de faculteit Toegepaste Economische Wetenschappen van de Universiteit Antwerpen in het kader van het Project MVO. De invulling van Project MVO bestaat uit een geïntegreerd project dat uitgevoerd moet worden in groepen van studenten uit de master Handelsingenieur. De studenten bieden hun kennis en kunde gratis aan, als waren het junior consultants. Project MVO heeft vier doelstellingen: een platform aan te bieden waar de student in contact komt met de buitenwereld, ook met de non‐profitsector; de studenten een bredere kijk geven op de maatschappij en hun actief te laten deelnemen; een meer gevarieerde opleiding aan te bieden vanuit de universiteit; non–profit organisaties in het Antwerpse te helpen door een gratis vorm van consulting aan te bieden.

Lees meer »

Quick vrijgesproken in zaak van mensenhandel

De strafrechter oordeelde dat de restaurantketen Quick en zijn franchisenemers niet schuldig zijn aan de uitbuiting van schoonmaakpersoneel dat bij hen werd tewerkgesteld. Het vonnis is erg belangrijk voor alle bedrijven die werken met onderaannemers.

Lees meer »

Elke Sleurs voorziet ook dit jaar een dubbele subsidie voor opvangcentra mensenhandel

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs maakt ook voor 2016 een bedrag van 495.000 euro extra vrij voor de drie gespecialiseerde centra voor de opvang en begeleiding van slachtoffers van mensenhandel. Payoke in Antwerpen, Pag-Asa in Brussel en Sürya in Luik krijgen net als vorig jaar elk 165.000 euro extra bovenop hun normale subsidie. Dat is meer dan een verdubbeling van hun subsidie in vergelijking met 2014. Elke Sleurs maakte dit vandaag bekend op het werkbezoek dat ze bracht aan Payoke in Antwerpen.

Lees meer »

Grootste bende mensensmokkelaars ooit in België opgerold

De federale politie van Oost-Vlaanderen heeft een grote slag toegebracht aan de internationale mensensmokkel. Een bende die in ons land maandenlang tot twintig migranten per dag het Kanaal over smokkelde, is opgerold. Tien verdachten zitten in ons land in de cel.

Lees meer »

Mensen verkopen op de markt?

Jaarlijks zijn meer dan 800 mensen het slachtoffer van mensensmokkel, seksuele of economische uitbuiting. TONY besliste dit duidelijk te maken op de wekelijkse markt van Schoten. Dit is hoe de voorbijgangers reageerden.

Lees meer »

Mensenhandel en kunst: Barcoded woman

Haar schilderij, Barcoded woman, heeft artieste Marcelle Hanselaar geschilderd na het lezen van een berichtje in een treinkrantje in Zurich. Daarin werd vermeld dat er een vrouw gevonden was, naakt en geketend aan de verwarming. Zij spraak niet de taal van het land en was lange tijd als sex slaaf in dat kamertje vastgehouden.


Lees meer »

Payoke nodigt scholen uit om mee te strijden tegen mensenhandel

Mensenhandel beperkt zich niet tot de schrijnende verhalen met bootvluchtelingen bij Lampedusa. Ook hier bij ons leeft economische uitbuiting, belanden mensen in prostitutienetwerken en worden jonge meisjes slachtoffer van loverboys. Mensenhandel is moderne slavernij. Daarom nodigt Payoke scholen uit om met hun leerlingen mee te strijden tegen mensenhandel. Wat kan jouw school doen? www.strijdtegenmensenhandel.be 

Lees meer »

Payoke organiseert actieweek en campagne 'Strijd tegen mensenhandel' met steun van de stad Antwerpen

De actieweek en campagne 'Strijd tegen mensenhandel' is een initiatief van vzw Payoke met steun van de stad Antwerpen. Doel van de campagne is lokale sensibilisering en fondsenwerving in de strijd tegen mensenhandel. Koop en draag de tattoo als gespreksstarter in de Actieweek van 18 tot 25 oktober!Meer info: www.strijdtegenmensenhandel.be 

 

 


Lees meer »

Zero tolerance noodzakelijk voor ernstige vormen van arbeidsuitbuiting

Consumenten zijn zich er vaak niet van bewust dat het voedsel dat zij eten of de kleding die zij kopen mogelijk zijn geproduceerd in situaties waarin sprake is van ernstige arbeidsuitbuiting. Zoals blijkt uit een nieuw rapport van het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten (FRA) kent de EU weliswaar wetgeving die bepaalde vormen van ernstige arbeidsuitbuiting verbiedt, maar kunnen werknemers die zich binnen de EU verplaatsen of naar de EU migreren toch slachtoffer worden. Desondanks staat op het in dienst nemen van een migrant onder omstandigheden waarin duidelijk sprake is van uitbuiting in de arbeidssituatie in sommige EU-lidstaten een gevangenisstraf van maximaal twee jaar – wat in geen verhouding staat tot de ernst van de schending van de grondrechten.

Lees meer »

Payoke Ambassadrice, Jo Lemaire verkent nieuwe muzikale horizonten met Rotary

In 1980 was Jo Lemaire de openingsact op Torhout-Werchter. In de jaren ´80 en´90 brak ze internationaal door met een gevarieerd repertoire van chansons, funky pop en rock. Later bracht ze indrukwekkende odes aan Jacques Brel en Edith Piaf. Eind mei staat de zangeres op de planken van de Arenbergschouwburg met alweer een totaal nieuw programma. Voor het optreden, een initiatief van Rotary Club Antwerpen - Wilrijk Ter Beke, brengt ze bovendien enige instrumentale versterking mee.

 

Lees meer »

RAVOT - EUR Project Call for Applications

For a national expert from Belgium for developing and writing the Training Manual about a Transnational Referral Mechanism for Victims of Human Trafficking among Belgium, the Netherlands and Hungary. 

Lees meer »

Spaans prostitutienetwerk bood minderjarigen 'à la carte' aan

In Spanje is een prostitutienetwerk opgerold dat 'à la carte' meer dan vierhonderd vrouwen, onder wie ook minderjarigen, aanbood. Er werden 29 mensen gearresteerd, zo meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Bij die actie konden ook twaalf minderjarigen geïdentificeerd en bevrijd worden.

Lees meer »

Noorse overheid evalueert nieuwe aanpak prostitutiewetgeving positief

De Noorse overheid voerde in 2009 – in navolging van Zweden – een wet in die het kopen van of het betalen voor seksuele diensten strafbaar maakt. Het aanbieden van seksuele diensten blijft onder dit soort wetgeving dat ondertussen de bijnaam ‘het Zweedse model’ draagt gevrijwaard van vervolging of bestraffing.

Lees meer »

Mensensmokkel:'Onwaarschijnlijk dat de illegalen in Zeebrugge in de container zijn gestapt'

In de vrachtcontainer in de haven van Tilbury zaten 35 verstekelingen. Eén van hen kwam om het leven. ‘We denken dat ze uit het Indische subcontinent komen’, lichte Trevor Rowe, de politiechef van Essex, toe op een persconferentie. Het schip was ‘s morgens vanuit Zeebrugge toegekomen.

Lees meer »

"Ze dwongen zelfs zwangere meisjes"

De elf leden van een Hongaarse pooiersbende die actief was in de Zuidbuurt, riskeren in totaal 83 jaar cel. De leiders tien jaar cel, de pooiers vier tot acht jaar. "Sommige pooiers dwongen zelfs zwangere meisjes om verder te werken", zegt procureur Lukowiak. De beklaagden zelf minimaliseren hun aandeel.

Lees meer »

Hongaarse pooiersbende voor de rechter voor mensenhandel in Gentse rosse buurt

In de rechtbank van Gent is maandag het proces gestart tegen een grote Hongaarse prostitutiebende. De tien Hongaarse pooiers, waarbij ook twee vrouwen, zou op grote schaal Hongaarse vrouwen ingezet hebben voor prostitutie en wordt verdacht van mensenhandel.

Lees meer »

NL Rapporteur mensenhandel kraakt huidige aanpak

Opsporingsinstanties moeten meer doen om personen en organisaties die zich schuldig maken aan mensenhandel in kaart te brengen. Criminele samenwerkingsverbanden lijken soms nauwelijks te worden aangepakt, zelfs als politie en marechaussee signalen hebben dat ze bestaan. Dat schrijft de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen in een nieuw rapport.

Lees meer »

Payoke start preventiecampagne rond loverboys dankzij Soroptimisten

Payoke publiceerde dinsdag 6 mei een infomagazine en – brochure over loverboys. Hiermee wil de organisatie iedereen die met slachtoffers en daders geconfronteerd wordt informeren over loverboytechnieken. Wat zijn signalen van uitbuiting door loverboys? Hoe herken je een slachtoffer? Tot voor kort was er geen budget beschikbaar voor preventiecampagnes. Maar Payoke is verheugd dat Soroptimist International België (SIB), een organisatie die strijdt tegen alle vormen van geweld tegen vrouwen en meisjes, hier verandering in brengt.

Lees meer »

HLN: "Mensenhandel piekte in 2013"

Het aantal zaken van mensenhandel waarbij sprake is van seksuele uitbuiting (196), uitbuiting van bedelarij (12), uitbuiting door arbeid (183) en het opleggen van inbreuken te plegen (39) stond in 2013 op het hoogste peil in vijf jaar. Dat blijkt uit het antwoord van Justitieminister Annemie Turtelboom (Open Vld) op een vraag van N-VA-Kamerlid Theo Francken.

Lees meer »

Wees geen slachtoffer van een schijn- of gedwongen relatie

Joëlle Milquet, vice-premier en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen, Annemie Turtelboom, minister van Justitie en Maggie De Block, staatssecretaris voor Asiel en Migratie, lanceren een campagne tegen schijnrelaties en tegen gedwongen huwelijken: “Wees geen slachtoffer van een schijn- of gedwongen relatie”. Joëlle Milquet en Maggie De Block: “We willen dat zoveel mogelijk partners het actief gaan opnemen voor mensen die het risico lopen slachtoffer te worden. Mensen moeten zich bewust worden van het feit dat zij zélf of hun familielid of hun kennis een risico lopen. En ze moeten weten hoe ze kunnen reageren voor het te laat is.” Het beeld van de campagne is een hand met een ”schijnring” aan de ringvinger. Geen goud, geen zilver maar schijn.

Lees meer »

Book: Bound by fear freed by Grace - Emmanuel Olumobi

Bound by fear freed by Grace (Voodoo and African Prostitutes in Europe) is an eleven chapter expository book on the spiritual effects of prostitution and human trafficking.  It explains how traffickers employ Voodoo to entrap victims; the symptoms are thoroughly enumerated and analyzed. The book also provides the principle of overcoming these problems. There are several testimonies on the tragic life of prostitutes and victims of human trafficking. The testimonies are compelling and capable of making anyone rethink careless sexual adventures. The book provides advice on how to help victims receive total freedom. 

Lees meer »

UPDATE: Tentoonstelling bij Payoke - Kunst uit de buurt

Tentoonstelling bij Payoke: Kunst uit de buurt - Fotografie, beeldhouwwerken, schildreijen, tekeningen in de grote zaal van Payoke. Enkele sfeerbeelden hier.

Lees meer »

Stagiaire Portret: Lucile Smith

Elk jaar verwelkomt Payoke buitenlandse stagiaires die mee willen helpen in de strijd tegen mensenhandel. Ze doen dit binnen het kader van de Canadese European Union Study Tour 2013, een activiteit van het Network for European Studies. Op het einde van hun stageperiode laten we hen aan het woord over hun ervaringen bij onze vzw.

Lees meer »

Mensenhandel: "Een in zijn geheel genomen positief rapport voor België" (Raad van Europa)

Het beleid van ons land inzake mensenhandel is in zijn geheel genomen conform zijn Europese verbintenissen, dat blijkt uit een rapport van een groep van deskundigen van de Raad van Europa (GRETA).  De nationale en internationale coördinatie en de mogelijkheden tot  schadeloosstelling van de slachtoffers worden als positieve punten aangehaald.

Lees meer »

Stagiaire Portret: Navjot Sanghera

Elk jaar verwelkomt Payoke buitenlandse stagiaires die mee willen helpen in de strijd tegen mensenhandel. Ze doen dit binnen het kader van de Canadese European Union Study Tour 2013, een activiteit van het Network for European Studies. Op het einde van hun stageperiode laten we hen aan het woord over hun ervaringen bij onze vzw.

Lees meer »

Fotoproject: Antwerpen vrouwelijk verzinnebeeld

Veertien vrouwen uit Antwerpen, zeven met buitenlandse en zeven met Antwerpse wortels (ook Patsy Sörensen), trokken gewapend met hun vijf zintuigen en vrouwelijke intuïtie de stad in en 'verzinnebeelden' Antwerpen in zes foto's.

Lees meer »

Wet mensenhandel strenger voor efficiënte bestrijding

Mensenhandel – in de vorm van economische of seksuele uitbuiting, mensensmokkel of een combinatie van deze misdrijven – is sinds 1995 strafbaar in België. Sinds 2 augustus zijn wijzigingen in de wet op mensenhandel in werking getreden om de daders strenger aan te pakken.

Lees meer »

Video: Payoke sensibiliseert artsen

In een poging om artsen wereldwijd te sensibiliseren, maakte Payoke samen met documentairemaker Alexander Decommere een sensibiliseringsfilm van ongeveer twee minuten. De negen schrijnende (medische) verhalen uit het filmpje komen uit de echte leefwereld van slachtoffers van mensenhandel, die ondermeer getuigden bij Payoke.

De verhalen worden aangevuld met resultaten van een studie die onlangs werd uitgevoerd bij 163 artsen in de Antwerpse regio.

 

Om de film te bekijken klik op lees meer.

Lees meer »

Knack: Hoe zou het nog zijn met... Patsy Sörensen?

We schrijven halfweg de jaren tachtig in Antwerpen. In het beruchte Schipperskwartier worden steeds meer prostituees geïmporteerd door malafide pooiers, die van de volkse hoerenbuurt een lucratieve groothandel in menselijke vleeswaren willen maken.

Kuierende hoerenlopers staan er niet bij stil, maar achter de met neon verlichte ramen schuilt niets minder dan mensenhandel. 

Patsy Sörensen is in die tijd kunstenares en heeft haar atelier in dat Schipperskwartier. Sörensen hoort over wantoestanden binnen het prostitutiemilieu. Die informatie verneemt ze uit de mond van de – vooral buitenlandse - prostituees zelf.

Het blijft niet bij woorden. In 1987 wordt Payoke, vluchthuis voor prostituees en slachtoffers van mensenhandel, opgericht. Wat begon met een ‘kop koffie en een luisterend oor’ voor prostituees in het Antwerpse Schipperskwartier, groeit uit tot een internationaal gewaardeerde organisatie die de strijd aanbindt met wereldwijde uitbuiting en mensenhandel.

Lees meer »

EU geeft toe traag te reageren op mensenhandel

In de EU 23.632 mensen werden geïdentificeerd als (vermoedelijke) slachtoffers van mensenhandel over de periode 2008-2010. Dit is de meest opvallende figuur die uit het eerste verslag over mensenhandel in Europa komt, gepubliceerd op maandag door de Europese Commissie. Ondanks deze zorgwekkende achtergrond, tot op heden, slechts 6 van de 27 EU-lidstaten hebben de EU Anti-Trafficking richtlijn volledig omgezet in nationale wetgeving, met de deadline is verstreken op 6 april.

Lees meer »

Foto's: Payoke bedankt de deelnemers van haar jaarlijkse voorjaarsreceptie

Payoke: "We willen al onze partners, collega's, vrienden en familie bedanken voor hun deelname aan onze jaarlijkse voorjaarsreceptie. Jullie hebben dit evenement onvergetelijk gemaakt! Graag willen we enkele foto's met jullie delen. Tot volgend jaar!"

Lees meer »

Vrouwen en gender ongelijkheden in de context van de crisis

In het licht van de Internationale Vrouwendag op 8 maart heeft het Europees Parlement de analytische synthese van de belangrijkste resultaten met betrekking tot de Eurobarometer / Europees Parlement Survey: "Vrouwen en gender ongelijkheden in de context van de crisis"gepubliceerd". De analytische synthese kan hier worden gedownload en de globale resultaten zijn toegankelijk hier.

De vragen waren gericht op vrouwen en gender ongelijkheid in de context van de crisis. Er kwamen ook andere themas aan bod zoals werving selectie criteria en prioritaire maatregelen die moeten worden bevorderd met het oog op de Europese verkiezingen van 2014.

Lees meer »

De week van het andere F***woord

Feminisme wordt wel eens als een vies woord beschouwd. Het begrip zou gedateerd zijn, bedekt met een dikke laag stof, ingehaald door de geschiedenis van onze verlichte westerse wereld. De feministes van vroeger, die hadden tenminste echte, tastbare doelstellingen: stemrecht, de pil, gelijk loon, het recht om hun eigen bankrekening te openen enzovoort.

Lees meer »

Vijf jaar inzet voor de bestrijding van mensenhandel in Europa

Vandaag is de 5e verjaardag van de inwerkingtreding van het Verdrag van de Raad van Europa inzake de bestrijding van mensenhandel.
 
Met de nadruk op de mensenrechten van slachtoffers van mensenhandel, het Verdrag bevat maatregelen om de correcte identificatie van de slachtoffers te garanderen, hun hulp en bescherming, alsook de vervolging van mensenhandelaars en internationale samenwerking te verbeteren.
 
De Raad van Europa groep van deskundigen inzake de bestrijding van mensenhandel (GRETA), die de uitvoering van verplichtingen uit hoofde van het Verdrag volgt, heeft al evaluatieverslagen van 16 landen gepubliceerd . GRETA verslagen over Frankrijk en Letland zijn zojuist bekend gemaakt. Het is duidelijk dat niet alleen mensenhandel met het oog op seksuele uitbuiting blijft bestaan, maar ook gedwongen arbeid of diensten neemt toe in Europa.

Lees meer »

Publicatie van het verslag van GRETA's over Malta

De 'Group of Experts on Action against Trafficking (GRETA)' van de Raad van Europa heeft vandaag haar eerste evaluatieverslag over Malta vrijgegeven.

In het rapport, GRETA neemt nota van de vooruitgang die de Maltese autoriteiten hebben geboekt om de institutionele en juridische kader voor de bestrijding van mensenhandel te verbeteren, inbegrepen het eerste nationale actieplan in oktober 2011 en de oprichting en het ontwikkelen van een  toezichtcomite en een Stakeholder Task Force tegen mensenhandel.

Lees meer »

Antwerp FC heeft deal met veroordeelde vrouwenhandelaar

Antwerp FC staat op het punt overgenomen te worden door Filip Antoine De Graeve. Wie is die man? Sport/Voetbalmagazine haalt een duister kantje van die mogelijke overname boven.

Filip Antoine De Graeve heet de man met wie R Antwerp FC al enkele maanden een princiepsakkoord zou hebben over een overname van de tweedeklasseclub.

Volgens Gazet van Antwerpen vertegenwoordigt De Graeve de investeringsholding Mantra Group met hoofdzetel in Singapore en handelend in petroleum en suiker. Met de overname zou een bedrag van 10 miljoen euro gemoeid zijn.

Antwerp ontkent niets, maar benadrukte tot afgelopen weekend dat het nog geen eurocent heeft gezien. In een interview vrijdag met de lokale tv-zender ATV herhaalde De Graeve dat “alles rond is.”

Lees meer »

Verhoging van de wereldwijde handel in kinderen is zorgwekkend, zegt nieuwe UNODC rapport

De 2012 Global Report over mensenhandel die vandaag werd vrijgegeven door UNODC heeft uitgewezen dat 27 procent van alle slachtoffers van mensenhandel officieel wereldwijd ontdekt tussen 2007 en 2010 zijn kinderen, een stijging van 7 procent ten opzichte van de periode 2003 tot 2006.

Lees meer »

EU Parlament: Vrouwen netwerk organisatie roept op om prostitutie in Europa te beëindigen

Op 4 december heeft de Europese Vrouwenlobby een conferentie in het Europees Parlement georganiseed om tien jaar van het beleid te beoordelen op prostitutie in Zweden en Nederland.

Lees meer »

Trafficking: Het lijden van een Moskou 'winkel slaaf '

BBC News:Twee weken geleden anti-mensenhandel activisten vonden 11 mensen die als slaven werden gehouden in een mini-markt in Moskou.

Lees meer »

Actuele projecten

RAVOT-EUR Project

Doorverwijzing van- en bijstand aan slachtoffers van mensenhandel in Europa

Het ministerie van Binnenlandse Zaken van Hongarije, het ministerie van Veiligheid en Justitie van Nederland en Payoke vzw van België hebben de volgende  aanvraag ingediend, "Verwijzing van- en bijstand aan slachtoffers van mensenhandel in Europa" (hierna RAVOT-EUR) in het kader van de algemene oproep van de Europese Commissie tot het indienen van voorstellen voor het programma "Preventie en bestrijding van criminaliteit" 2012 ISEC.

www.ravot-eur.eu

Lees meer »

Met steun van

Payoke sponsoren?

Klik hier

Payoke vzw • Leguit 4 • 2000 • Antwerpen • België • T +32 (0)3 201 16 90 • F +32 (0)3 233 23 24 • admin@payoke.be
Openingsuren secretariaat: Maandag - Donderdag: 09.00u-17.00u, Vrijdag: 09.00u-15.00u, Zaterdag - Zondag: gesloten